Home

Οι Προεδρικές Εκλογές του 2013 πραγματοποιούνται υπό πολιτικές συνθήκες που επιβάλουν ιδιαίτερα σοβαρή και υπεύθυνη στάση εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων. Ένας από τους βασικούς στόχος των πολιτικών δυνάμεων είναι η ανάληψη της εξουσίας. Κάθε κόμμα επιδιώκει την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας προκειμένου να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός πλαισίου αρχών και ιδεών που αντικατοπτρίζουν το ιδεολογικό του υπόβαθρο.

Το πολιτικό σύστημα και οι πραγματικότητες της Κύπρου ανέκαθεν επέβαλλαν την σύναψη συνεργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα, το θέμα των συνεργασιών επανέρχεται με έντονο τρόπο στο πολιτικό σκηνικό ως απαίτηση των πολιτών για ενότητα και εθνική συνεννόηση για διαχείριση του εθνικού μας θέματος, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και για τομές στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα όμως, οι πολίτες αναμένουν να ακούσουν καθαρές πολιτικές προτάσεις. Έτσι, οι όποιες συνεργασίες, πρέπει να έχουν ως βάση την ουσιαστική σύγκληση σε πολιτικό επίπεδο και όχι τη διαχείριση και τη νομή της εξουσίας. Όταν η πολιτική ανάγεται σε τέχνη για να διατηρηθεί ή να ανέλθει ένα κόμμα στην εξουσία, τότε οι όποιες συνεργασίες χωρίς ουσιαστικές συγκλίσεις, είναι συνεργασίες χωρίς περιεχόμενο. Οι διαφωνίες που προκύπτουν κατά την άσκηση της εξουσίας οδηγούν σε αδιέξοδα – διακυβέρνηση Χριστόφια – με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να απαξιώνουν και να αποστρέφονται τους πολιτικούς και την πολιτική.

Η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση – κυπριακό, οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση – σε συνδυασμό με τα τρέχοντα πολιτικά δεδομένα – αποτυχία συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου – επιβάλλουν στο Δημοκρατικό Κόμμα την ανάγκη για κατάθεση καθαρής πολιτικής πρότασης προς την κοινωνία. Η πολιτική πρόταση του ΔΗΚΟ πρέπει να βασίζεται στις διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ για το εθνικό θέμα και να ανταποκρίνεται στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΔΗΚΟ ως κεντρώου κόμματος που υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης που θα διασφαλίζει την διεκδικητική γραμμή στο εθνικό μας θέμα, θα δημιουργεί προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και θα εκσυγχρονίζει το κράτος και τους θεσμούς για χρηστή εσωτερική διακυβέρνηση.

Η αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΟ στις Προεδρικές Εκλογές είναι μια επιλογή που πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από την ηγεσία του Κόμματος, αφού στα πλαίσια της παρούσας συνθήκης αποτελεί την ορθότερη πολιτική επιλογή. Το ΔΗΚΟ διαθέτει τα πολιτικά αποθέματα που του επιτρέπουν να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να καθίσταται ουραγός δοτών επιλογών και έχει υποχρέωση έναντι της κοινωνίας να συνεχίσει να ασκεί πρωταγωνιστικό ρόλο ως πολιτική δύναμη που πολιτεύεται υπό διαυγείς όρους και με καθαρές θέσεις.

3 thoughts on “Συνεργασίες χωρίς συγκλίσεις οδηγούν σε αδιέξοδα

  1. Θα κρατήσω αυτό που έγραψες…»Η αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΟ στις Προεδρικές Εκλογές είναι μια επιλογή που πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από την ηγεσία του Κόμματος, αφού στα πλαίσια της παρούσας συνθήκης αποτελεί την ορθότερη πολιτική επιλογή»
    Από τα λόγια στην πράξη λοιπόν..γιατί να το καθυστερούμε; Ο κυπριακός λαός και όχι μόνο ο ΔΗΚΟικός κόσμος έχει ανάγκη από ουσιαστικές επιλογές και όχι αδιέξοδες επιλογές οι οποίες μάλιστα θέλουν να παρουσιάζονται και ως σωτήριες για τον τόπο. Πρέπει να είναι απαίτηση μας και όχι παράκληση να υπάρχει μια σοβαρή και ουσιώδη κάθοδος υποψηφίου.

  2. συμφωνω οτι επρεπε να υποστηριξετε υποψηφιοτητα απο το δηκο. ο καρογιαν επελλανε μας οτι εν θα υποστηριξει υποψηφιο που ανηκει σε μεγαλο κομμα, και οτι θα υποστηριξετε υποψηφιο κοινης αποδοχης τζιαι επεριπεζαν τον κοσμο οτι εν να τα εβρει το κεντρο τζιαι να υποστηριξει ανεξαρτητη υποψηφιοτητα. τελικα καταληξαν στον αναστασιαδη, πως επεισαν το κομμα να στηριξει αναστασιαδη εν μπορω να καταλαβω. οι θεσεις σας και του δησυ για το κυπριακο ακρως αντιθετες. να τον υποστηριξετε να φκει τζιαι να ιδιωτικοποιησει τους ημικρατικους τζιαι να καμει της κκελλες του στο θεμα του φυσικου αεριου. να γινουν μετοχοι παντου ο αβερωφ τζιαι ο παπαδοπουλος. ξερω ο οτι εν τον υποστηριξε ο παπαδοπουλος αλλα οι αποψεις τους εν οι ιδιες σε θεματα οικονομιας. εσιει τζιαι πολλους του δησυ που εν θα ψηφισουν αναστασιαδη τζιαι εν να το υποστηριξετε . προχτες ο καρογιαν ελεε οτι προτιμα να χασει το κομμα τζιαι να κερδισει η κυπρος, ομως εν να χασει τζιαι το κομμα τζιαι η κυπρος. τι αλλο να σου πω? αν συνεχισω να γραφω εν θα τελιωσω

  3. εξεχασα το συναιτερισμο για την ειρηνη τζιαι το νατο. ας φκουν τζιαι να πουν καθαρα γιατι υποστηριζουν αναστασιαδη τζιαι τες συγκλισεις που εγιναν τζιαι οι να μιλουν γενικα τζιαι αοριστα, πρεπει να γινει »κυβερνηση εθνικης σωτηριας» τουτο θυμιζει μου το προεκλογικο σλογκαν του αναστασιαδη »απλα ψηφισε τον» αοριστολογιες κανει με εθνικες σωτηριες, εσωσαν μας το 74 εν θελουμεν αλλο. ο αναστασιαδης που κατηγορα τον μακαριο τζιαι που επεθανε ο μακαριος εφωναζε »ελατε να σας τζιερασουμε, επεθανεν ο μουσκος». ο αθρωπος που εκαταγγειλε την κυπρο επειδη ειπεν οχι στο σχεδιο αναν,εκαμεν το »εν βρασμω ψυχης» ειπε υστερα που 8 χρονια που τυγχανει να ειναι και υποψηφιος προεδρος. ο δικηγορος που αθωωσε τους εοκαβητατζιες, γιαγκο μου αν ηταν αλλη υποψηφιοτητα που το δησυ που δεν ειχε βρωμικο παρελθον εν θα ειχαμε προβλημα, αλλα οι αθρωποι εν αλλασσουν που τη μια μερα στην αλλη τζιαι ειδικα στα 66 τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s