Home

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα προχώρησαν στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός και τα συνοδεύοντα αυτόν οικονομικά μέτρα είναι προβληματικά και δεν μπορούν να αποτελέσουν το εισιτήριο εξόδου από την κρίση καθώς είναι τέτοια που εμποδίζουν την παραγωγικότητα, αναχαιτίζουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία. Κυρίως όμως, από αυτά απουσιάζει η αναπτυξιακή στόχευση και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός.

Προκειμένου η κυπριακή οικονομία να ξεφύγει από την κρίση, χρειάζεται η λήψη μέτρων που να στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ορθά, έχει πλέον στρέψει την προσοχή του προς αυτή την κατεύθυνση και επεξεργάζεται αριθμό προτάσεων. Στην προσπάθεια αυτή ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και γενικά στην προώθηση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία δυναμικών, εξελίξιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα, στόχος πρέπει να είναι η στήριξη των νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους.

Το 2007 λειτούργησε για πρώτη φορά το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Η τελευταία πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα έγινε το 2009, ενώ σήμερα το πρόγραμμα είναι κλειστό χωρίς να υπάρχει στον Κρατικό Προϋπολογισμό οποιαδήποτε πρόνοια για ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, εκτός από το ποσό του €1.5 εκ που αφορά εκκρεμούσες αιτήσεις. Για την υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών, το Σχέδιο παρείχε κίνητρα υπό την μορφή χρηματοδοτικών ενισχύσεων (με ανώτατο ύψος χορηγίας ανά επιχείρηση τις €70.000 και τις €50.000 για δραστηριότητες μεταποίησης και άλλες δραστηριότητες αντίστοιχα) και εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια του Σχεδίου ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους σε νέους τομείς της αγοράς. Η διαδικασία και η δομή για τη λειτουργία του Σχεδίου υπάρχουν ήδη, αλλά χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν για να καταστούν λιγότερο γραφειοκρατικές και περισσότερο ευέλικτες. Πρέπει να παρασχεθεί σχετικό κονδύλι στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού ώστε το Σχέδιο να τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Με την παροχή 5 εκατομμυρίων ευρώ το Σχέδιο θα μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία περίπου 100 νέων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση ενός σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Πέρα από την επαναλειτουργία του προγράμματος και την παροχή κονδυλίων, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων όπως την προώθηση εκπτώσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν τη δημιουργία μιας επιχείρησης από νέους ανθρώπους και τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών δανεισμού (δημιουργία εγγυοδοτικού οργανισμού) για νέους ανθρώπους που στοχεύουν στην επιχειρηματική επένδυση.

Οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και η απουσία τους από την αγορά εργασίας επιδρά αρνητικά τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η λήψη μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αναχαιτίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας είναι πλέον αδήριτη ανάγκη και ο τομέας της νεανικής επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s