Home

Όπως εύστοχα έχει αναφέρει ο Αμερικανός αρθρογράφος Doug Larson πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την κακή μνήμη με καθαρή συνείδηση. Στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων συγκαταλέγεται και ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ, κ. Δημήτρης Παπαδάκης. Σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Πού το πάνε ο Καρογιάν και η ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ;» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στην ηγεσία, τα στελέχη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Παπαδάκης κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα για θεσιθηρία και εξαπολύει επίθεση και επιρρίπτει ευθύνες ενάντια στο σύνολο της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος για τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο εθνικό θέμα. Την ίδια ώρα, ωσάν οι ψηφοφόροι να είναι αφελείς, προσπαθεί να πείσει για την δήθεν συνεπή και αξιοπρεπή στάση της ΕΔΕΚ στο εθνικό θέμα.

Κατ’ αρχήν να αναφέρω πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Το Δημοκρατικό Κόμμα, διαφωνεί με την παραμονή 50000 εποίκων, διαφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία, διαφωνεί με τη σταθμισμένη ψήφο, διαφωνεί με τις προτάσεις για το περιουσιακό. Η πορεία του κάθε πολιτικού κόμματος είναι καταγραμμένη, και οι υποδείξεις και υποβολές του κ. Παπαδάκη δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους φίλους και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Από εκεί και πέρα, μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα τόσο για το θέμα της θεσιθηρίας όσο και για το πώς η στάση της ΕΔΕΚ επηρέασε το εθνικό μας θέμα:

  1. Το 1988, και ενώ η ηγεσία της ΕΔΕΚ διακήρυττε ότι υπάρχουν δύο πολιτικές γραμμές στο κυπριακό, η διεκδικητική και η ενδοτική γραμμή, τελικά αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές με δικό της υποψήφιο. Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστεί από το δεύτερο γύρο των εκλογών ο Σπύρος Κυπριανού, αφήνοντας την διεκδίκηση της Προεδρίας στους δύο εκπροσώπους της ενδοτικής γραμμής, όπως και η ίδια η ΕΔΕΚ τους θεωρούσε. Αυτή ήταν η χαριστική βολή στην διεκδικητική πολιτική και από τότε άρχισε η διολίσθηση στο κυπριακό (δέσμη ιδεών Γκάλι).
  2. Το 1998, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και η ΕΔΕΚ αποφάσισε «κατά συνείδηση», στην πραγματικότητα λειτούργησε υπόγεια υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη με αμοιβή τις θέσεις που έλαβε στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε άλλους οργανισμούς και θεσμικά όργανα. Με την στάση της η ΕΔΕΚ εδραίωσε στην εξουσία τον κ. Κληρίδη με αποτέλεσμα να μας φέρει το εκτρωματικό σχέδιο ΑΝΑΝ.
  3. Το 2003 και ενώ ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ (τότε ΚΙΣΟΣ) εξέφραζαν κοινή βούληση για τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο, προκύπτει ξαφνικός έρωτας ανάμεσα στην ΕΔΕΚ και τον ΔΗΣΥ με υποψήφιο τον κ. Ομήρου. Η ΕΔΕΚ ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ για χάριν της καρέκλας. Ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία και έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο ΑΝΑΝ. Στη συνέχεια, και όταν ο έρωτας δεν καρποφόρησε, καθώς ο ΔΗΣΥ άλλαξε την απόφαση του και στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη, η ΕΔΕΚ βλέποντας την αποτυχία, μετανοημένη έτρεξε και στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο που μερικούς μήνες πριν έκρινε ανίκανο και ακατάλληλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  4. Το 2008, μια μόλις μέρα μετά τον αποκλεισμό του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, και παρά το κάλεσμα του ΔΗΚΟ για να ληφθεί κοινή απόφαση, η ΕΔΕΚ έσπευσε βεβιασμένα να διαμορφώσει τις συνθήκες για την εκλογή του προέδρου Χριστόφια, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του χωρίς να λάβει καμία απολύτως δέσμευση για το κυπριακό. Μάλιστα, διακήρυττε ότι θα ήταν εγγυητής των χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια στο κυπριακό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η ΕΔΕΚ έδρασε με μοναδικό γνώμονα το κομματικό συμφέρον, χωρίς καμιά απολύτως έγνοια για το εθνικό συμφέρον. Σήμερα, η ΕΔΕΚ κυνηγά το ΔΗΚΟ, με την προσμονή να το ξεπεράσει σε ποσοστά και να αναλάβει δήθεν το ρυθμιστικό ρόλο. Προσπαθεί δηλαδή να αποδυναμώσει τη δύναμη που ανέκαθεν είχε σταθερές και διεκδικητικές θέσεις στο κυπριακό. Αυτή και μόνο η προσπάθεια μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για το εθνικό μας θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s