Home

Οι πρόσφατες εξωτερικές και εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις επιδείνωσαν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν την εργασιακή ζωή και την ομαλή ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Η παραδοσιακή ανεργία αυξάνεται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται τα φαινόμενα της υποαπασχόλησης, δηλαδή της απασχόλησης σε θέσεις εργασίας όπου τα απαιτούμενα προσόντα είναι υποδεέστερα από αυτά του εργαζόμενου, και της ετεροαπασχόλησης, δηλαδή της απασχόλησης που είναι άσχετη με τις γνώσεις και την ειδικότητα του εργαζόμενου.

Συγκρίνοντας τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που αφορούν τον Ιανουάριο του 2011 με αυτά του Ιανουαρίου του 2010 διαφαίνεται ξεκάθαρα πως υπήρξε αύξηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ανέργων κατά 1234 πρόσωπα ή ποσοστό 65,3%. Επίσης, αύξηση υπήρξε και στους άνεργους που είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 1059 πρόσωπα ή ποσοστό 24,9% καθώς και στους άνεργους νέους μέχρι την ηλικία των 30 ετών κατά 1917 πρόσωπα ή ποσοστό 32,1%.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλεια της εργασίας, η αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι διακρίσεις σε βάρος των νέων εργαζόμενων και η αμφισβήτηση των τυπικών προσόντων των νέων, αποτελούν παραμέτρους που διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα για τους νέους που μετά από την αποφοίτησή τους αναζητούν εργασία. Οι νέοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους με όνειρα και αισιοδοξία για το μέλλον όμως πολύ σύντομα ανακαλύπτουν τον εφιάλτη της αγοράς εργασίας.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που καταδεικνύουν πως η νέα γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «εχθρικό» περιβάλλον όπου επικρατούν καταστάσεις περιορισμένων ευκαιριών και διακρίσεων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρατηρείται είναι οι συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες ως προς την αντιμετώπιση των νέων στα θέματα πρόσληψης, ανάδειξης και αμοιβών. Συγκεκριμένα, παρατηρείται πως το κριτήριο της προϋπηρεσίας υπερέχει του κριτηρίου των αντικειμενικών προσόντων και της ατομικής αξίας, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην έχουν ίσες ευκαιρίες και να καθηλώνονται σε θέσεις υποδεέστερες των ικανοτήτων τους. Αυτό οδηγεί τους νέους σε ένα κύκλο απαισιοδοξίας όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον και την προσωπική τους ζωή. Επίσης, οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης, οδηγούν στη δημιουργία επισφαλών θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια χαμηλών αμοιβών και μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Δηλαδή, οι εργοδότες πληρώνουν λιγότερα, απολύουν ευκολότερα και έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Και θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι νέοι.

Αναμφίβολα, όλα αυτά αποδεικνύουν πως οι νέοι βρίσκονται στο περιθώριο του εργασιακού, οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος και πως το σύστημα και η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τη νέα γενιά. Κατά συνέπεια, οι νέοι απομακρύνονται από την πολιτική και υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα η προβληματική αυτή κατάσταση να διαιωνίζεται. Η πολιτεία έχει ευθύνη και καθήκον, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των καιρών, να σταθεί αντιμέτωπη στις τάσεις που θέλουν να θυματοποιήσουν τους νέους εργαζόμενους για να προσφέρουν φτηνό και καλό εργασιακό δυναμικό στους εργοδότες και οφείλει να ενεργοποιηθεί ώστε να τους προστατεύσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s