Home

Κάθε χρόνο, η έναρξη της αθλητικής περιόδου βρίσκει τους φίλαθλους κάθε ομάδας να συζητούν για τις μεταγραφές, την ευρωπαϊκή πορεία και τους στόχους της ομάδας τους για την νέα χρονιά. Ταυτόχρονα αυτή η περίοδος, βρίσκει την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να εύχονται μια «υγιή» χρονιά για τον αθλητισμό, με «επιτυχίες» μακριά από «κρούσματα βίας» και «αντικοινωνικών συμπεριφορών».

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, το διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, κυρίως στο ποδόσφαιρο, εκδηλώνεται στον τόπο μας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ενίοτε θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, στο όνομα δήθεν της «ομάδας», εμπλέκονται σε επεισόδια βίας που έχουν ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και σοβαρούς ανθρώπινους τραυματισμούς. Ωστόσο, η προβληματική συμπεριφορά ορισμένων νέων ανθρώπων πλήττει καταρχήν τον ίδιο τον αθλητισμό και τον πραγματικό φίλαθλο αφού καθημερινά ολοένα και περισσότεροι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους αγωνιστικούς χώρους.

Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει, μετά από κάθε επεισόδιο βίας, να γινόμαστε μάρτυρες πολύωρων συσκέψεων και συνεδριάσεων και «παχουλών» δηλώσεων και τοποθετήσεων -το μαχαίρι στο κόκκαλο, μηδενική ανοχή, κανείς ατιμώρητος- με αντικείμενο την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλοντας να συνδράμει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο όπου λήφθηκαν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα εφαρμογής την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Οι αποφάσεις, περιελάμβαναν κυρίως μέτρα καταστολής όπως η δημιουργία ομάδων επιτήρησης στις κερκίδες, η έκδοση κάρτας φιλάθλου από τα σωματεία, η έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων καθώς επίσης και η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων ελέγχου και αναγνώρισης των φιλάθλων στις εισόδους των γηπέδων.  Σίγουρα, τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δύο μήνες μετά, οι πλείστες από τις αποφάσεις παραμένουν στο συρτάρι. Η πολιτεία παρουσιάζεται να αδυνατεί να δώσει λύσεις στη βία, την μάστιγα των γηπέδων, ενώ ο πραγματικός φίλαθλος παραμένει στο ίδιο έργο θεατής.

Όπως κάθε άλλο πρόβλημα, έτσι και το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να εξαλειφθεί αποκλειστικά με μέτρα καταστολής. Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη από την καταστολή και η πολιτεία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει αυτό τον κανόνα. Ο φίλαθλος, πρέπει να έχει την απαραίτητη παιδεία έτσι ώστε να μην προβαίνει σε οποιουδήποτε είδους παραβατική συμπεριφορά. Σε αντίθετη περίπτωση, η βία απλά θα μεταφερθεί έξω από τα γήπεδα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αναμφίβολα, το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά, χρειάζεται τη λήψη τόσο κατασταλτικών όσο και προληπτικών μέτρων. Η πολιτεία, έχει υποχρέωση να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της όσον αφορά τον τομέα της καταστολής προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των επεισοδίων και παράλληλα και να αναπτύξει τα απαραίτητα παιδαγωγικά προγράμματα προκειμένου προοδευτικά να εξαλειφθεί η βία από την κοινωνία μας.

One thought on “Στο Ίδιο Έργο Θεατές

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΤΥΠΑΣ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ,ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s