Home

Το πρόβλημα της ανεργίας, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό μόνιμα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, γεγονός που καταδεικνύει τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας να κατέδειξαν μικρή μείωση της ανεργίας για το μήνα Ιούλιο, εντούτοις, η ανεργία μεταξύ των νέων συνεχίζει την καλπάζουσα πορεία της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ανέργων αυξήθηκε κατά 3.5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κύπρο, σκαρφάλωσε τον Ιούνιο του 2010 στο 19.5% σε σχέση με το 12.9% που καταγράφηκε το Μάιο του περασμένου έτους. Επίσης, αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό πτυχιούχων ανέργων κατά 9.1%.

Οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και η απουσία τους από την αγορά εργασίας επιδρά αρνητικά τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους υπονομεύει την σταθερότητα και τη συνοχή της ίδιας της κοινωνίας καθώς διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό και αυξάνει την εγκληματικότητα και την φτώχεια. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των νέων κατά το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, αφού παραμένουν εκτός παραγωγής κατά την παραγωγικότερη περίοδο της ζωής τους.

Η εκτόξευση της ανεργίας των νέων σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα, οφείλεται σε παρά πολλές αιτίες και συνδέεται τόσο με τις διεθνείς όσο και με τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης οι συνθήκες και οι όροι απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας των νέων, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Το πρόβλημα της ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά, στη βάση μιας ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί την πρώτη ύλη της κυπριακής οικονομίας. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα και την πολιτική ηγεσία του τόπου, έχουν υποχρέωση να καθορίσουν μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη πολιτική για τη νεολαία, στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας, που θα εγκύπτει σε όλους τους τομείς, και θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές, που θα δίνουν λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση οφείλει να αναβαθμίσει, να βελτιώσει και να προωθήσει τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης και νεανικής επιχειρηματικότητας που έχει αναπτύξει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες αίτησης και εξέτασης των αιτήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Περαιτέρω, η σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού στη μέση εκπαίδευση, η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία καθώς επίσης και στη δια βίου μάθηση αποτελούν μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση, τα οποία όμως δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο θεωρητικών διακηρύξεων, αλλά να μετουσιωθούν σε πολιτική πράξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s